یکی از ابداعات در زمینه ذخیره سازی اطلاعات در لپ تاپ و رایانه، استفاده از انواع SSD می‌باشد. اما همه انواع Solid State Drive و انواع روش‌های اتصال در SSD یکسان نیستند و نمی‌توان آن‌ها را در هیچ رایانه‌ای گنجاند.

Solid State Driveها تغییراتی را در رابطه با هارد دیسک ارائه می‌دهند. یک دیسک حالت جامد (Solid State) سریع‌تر، بادوام‌تر و در برخی موارد کوچک‌تر از هارد دیسک سنتی است، اما تنوع برندها و تنوع SSDها انتخاب محصول مورد نیز را برای کاربر کمی مشکل می‌کند.

ارتقاء به SSD برای اکثر کاربران، بسیار توصیه می‌شود؛ به خصوص در لپ‌تاپ‌ها زیرا اکثر آن‌ها از قبل یک پورت دسترسی آسان برای نصب SSD دارند. اما هنوز سؤالاتی در مورد این دستگاه‌ها وجود دارد.

برای سهولت کار، ابتدا در این مقاله انواع SSD را معرفی می‌کنم و نحوه انتخاب SSD را که شما می‌توانید به کامپیوتر خود اضافه کنید را معرفی می‌کنم. در این مقاله، به طور کامل و به روشی آسان و قابل درک به موارد زیر پرداخته می‌شود: انواع درایوهای SSD، انواع کانکتورهای SSD و انواع اتصال، و فرم فاکتور SSD.

 

به زبان ساده Solid State Drive (SSD) چیست؟

در حقیقت، Solid State Drive یا SSD یک دستگاه جدید و مدرن‌تر برای ذخیره اطلاعات در مقایسه با همتایان مکانیکی خود (HDD) است. اصطلاح «حالت جامد» (Solid State) در واقع به استفاده از مواد جامد برای حمل سیگنال‌های الکتریکی بین ترانزیستورها به جای گذرگاهی مبتنی بر لوله‌های خلأ، آن‌طور که در گذشته انجام می‌شد، اشاره دارد.

SSD یک دستگاه ثابت بدون قطعات متحرک است، در عوض با ICs (مدارهای مجتمع) ساخته شده است تا اطلاعات را در داخل SSD ذخیره کند. این دستگاه‌های ذخیره سازی به طور قابل توجهی سریع‌تر از هارد دیسک‌ها هستند، زیرا سیستم عامل شما آن را سریع‌تر بوت می‌کند و برنامه‌ها را سریع‌تر بارگیری می‌کند.

از نظر فنی،SSD  یک دستگاه حافظه «فقط خواندنی» رایانه بر اساس تراشه‌های حافظه Non-Volatile است که توسط یک کنترل کننده منحصر به فرد کنترل می‌شود و به طور کامل از سیستم‌های مکانیکی برای عملکرد خود صرف نظر می‌کند. در نتیجه، این درایوها در نهایت در مصرف انرژی مقرون به صرفه‌تر هستند. به هر حال، آن‌ها نیازی به منبع تغذیه / موتور یا قطعات مشابه ندارند.

همچنین، SSDها از نظر شکل و اجزای داخلی متفاوت هستند، اما عملکردهای مشابهی با هارد دیسک‌هایمان دارند. اما اگر SSD و HDD عملکرد یکسانی دارند، تفاوت بزرگ بین آن‌ها چیست؟ بیاید در مورد این موضوع صحبت کنیم:

اجزای SSD

برای داشتن دیدگاه واضح‌تری از دستگاه، برای شروع، بیایید نگاهی به اجزای یک Solid State Drive بیندازیم:

  • برد مدار چاپی (Printed Circuit Board)
  • فلش مموری وظیفه ذخیره داده‌ها را بر عهده دارد (نوعی حافظه غیر - فرار NAND به طور گسترده استفاده می‌شود.)
  • کنترلر یک ریزپردازنده ویژه است که فلش مموری را به گذرگاه اصلی کامپیوتر متصل می‌کند، عملیات خواندن / نوشتن را انجام می‌دهد (سرعت عملیات بستگی به نسخه سیستم عامل دارد.)
  • حافظه نهان (Cache) برای ذخیره موقت داده‌ها در حین کار با فلش مموری استفاده می‌شود.
  • رابط اتصال، یک کانکتور فیزیکی و خود رابط برای تعامل کنترلر SSD با سیستم اصلی (SATA، PCI-Express) است.

 

SSD چه تفاوتی با هارد دیسک (HDD) دارد؟

این‌ها معیارهایی هستند که HDD را از SSD متمایز می‌کنند:

  • خواندن/نوشتن داده‌ها:

HDD دارای یک بازوی مکانیکی برای خواندن و نوشتن داده‌ها است و عملکرد آن به صورت مغناطیسی با استفاده از سیستم‌های مغناطیسی (فناوری شبیه به آنچه در CD و DVD استفاده می‌شود) انجام می‌شود.

در مقابل، SSD حول یک مدار یکپارچه نیمه هادی ساخته شده است، وظیفه ذخیره سازی را بر عهده دارد و دارای فلش مموری است (فناوری مشابه به فناوری مورد استفاده در کارت‌های حافظه و حافظه‌های USB). این موضوع باعث می‌شود که SSDها اساساً از هارد دیسک‌ها متفاوت باشند. این مدار همچنین به ذخیره سازی موقت، تمیز کردن، ذخیره سازی و بازیابی داده‌ها کمک می‌کند.

 

  • ساختن:

تفاوت اصلی SSD با HDD در این است که SSD هیچ قطعه متحرکی ندارد، که باعث می‌شود ضد لرزش و ضد ضربه شود، در حالی که هارد دیسک معمولی از یک دیسک مغناطیسی استفاده می‌کند که مقدار مشخصی در دقیقه کار می‌کند. در نتیجه نوشتن روی این دستگاه‌ها کندتر می‌شود و به دلیل فرسودگی بسیاری از اجزای شکننده در طول زمان، احتمال آسیب دیدگی بیشتر می‌شود.

از آنجایی که SSD به صورت الکتریکی کار می‌کند، می‌تواند عملکرد خواندن و نوشتن را سریع‌تر و بی‌صدا‌تر کند، عمر مفید فلش مموری را افزایش دهد و حافظه نهان را برای خواندن و نوشتن فایل‌ها مدیریت کند.

 

  • مقاومت در برابر حرارت:

SSDها نسبت به هارد دیسک‌ها در برابر حرارت مقاوم‌تر هستند و از گرم شدن بیش از حد کامپیوتر / CPU جلوگیری می‌کنند، زیرا قطعات روی HDD به سرعت گرم می‌شوند.

 

  • سرعت پردازش:

از آنجایی که SSDها هیچ قطعه متحرکی ندارند علاوه بر مقاومت آن‌ها نسبت به HDDها، دسترسی به فایل‌ها و عملیات از طریق برق انجام می‌شود که نشان دهنده کاهش قابل توجه زمان در این عملکردها نسبت به هارد دیسک است (با این حال راه‌های مؤثری برای افزایش سرعت هارد دیسک شما وجود دارد، مانند یکپارچه سازی هارد دیسک).

به همین دلیل است که Solid State Driveها می‌توانند سرعت انتقال فایل را از 10 برابر تا 20 برابر سریع‌تر از HDD افزایش دهند. سرعت پردازش برای SSD می‌تواند تا 3500 مگابیت در ثانیه برسد، در حالی که سرعت هارد دیسک‌ها فقط تا 160 مگابیت در ثانیه می‌رسد.

 

  • وزن:

SSDها سبک وزن هستند در حالی که هاردهای HDD کمی سنگین‌تر هستند.

5 نوع SSD (Solid State Drive) به علاوه کانکتورها

اکنون که می‌دانید SSD چیست و چه تفاوتی با هارد دیسک دارد، وقت آن است که انواع و فرمت‌های Solid State Drive را بشناسید. امروزه، پنج فرم فاکتور رایج SSD در بخش تجاری استفاده می‌شود.

بیایید ببینیم چه رابط‌ها، کانکتورها، فرم فاکتورها و عملکردها برای SSD در بازار امروزی وجود دارد.

 

1. SATA SSD (SATA I, II, III)

SATA مخفف عبارت «Serial Advanced Technology Attachment» است. وقتی بحث انواع SSD به میان می‌آید، باید اشاره کرد که نوع SATA در SSD امروزه محبوب‌ترین و همچنین یکی از اولین مدل‌های SSD موجود در بازار به شمار می‌آید. ابعاد آن 2.5 اینچ است، همان اندازه HD معمولی و همان نوع رابط.

به عنوان یک رابط اتصال، SSD از SATA (Serial ATA) برای ارتباط داده‌ها با سیستم استفاده می‌کند. اگر شما یک SATA SSD دارید، تقریباً می‌توانم تضمین کنم که می‌توانید از آن با هر رایانه یا لپ تاپی که اکنون دارید استفاده کنید، حتی اگر آن کامپیوتر ده ساله باشد.

SSDهای مبتنی بر SATA برای رایانه‌های قدیمی‌تر که فاقد انواع رابط‌های SSD جدید هستند و فقط اتصالات SATA دارند، مناسب‌تر هستند. یک راه عالی برای افزایش سرعت یک لپ تاپ یا رایانه قدیمی، جایگزینی هارد درایو چرخان قدیمی با درایو جامد جدید است که توانایی رایانه را برای خواندن / نوشتن داده‌ها، احتمالاً پنج برابر افزایش می‌دهد.

SATA مدلی است که مدام تغییر کرده و در نهایت به سه نسخه اصلی SATA I، SATA II و SATA III رسیده است. نرخ انتقال هر سه نسخه در زیر آورده شده است:

  • SATA 1.0: 5 گیگابیت بر ثانیه، 150 مگابایت بر ثانیه
  • SATA 2.0: 3 گیگابیت بر ثانیه، 300 مگابایت بر ثانیه
  • SATA 3.0: 6 گیگابیت بر ثانیه، 600 مگابایت بر ثانیه

برای نصب SATA SSD (I, II, III) بر روی لپ تاپ یا رایانه خود به یک درایو 2.5 اینچی و یک کابل SATA نیاز دارید.

 

2. M.2 SATA SSD

نوع M.2 SSD جدیدتر و فرمت آن سبک‌تر و کوچک‌تر از SSD نوع SATA است. SSDهای M.2 از یک برد مدار چاپی کوچک و تراشه‌ها تشکیل شده‌اند که تا حدودی شبیه نوار RAM می‌باشند.

بیشتر درایوهای M.2 دارای 22 میلی متر عرض و 80 میلی متر طول و تراشه‌های NAND در دو طرف هستند. استفاده از درایوهای M.2 SATA راحت‌تر است، زیرا در یک شکاف روی مادربورد نصب می‌شوند و نیازی به سیم ندارند، اما روی مادربورد رایانه شخصی یا لپ تاپ باید یک اسلات M.2 مناسب وجود داشته باشد.

یکی دیگر از مزایای M.2 انعطاف پذیری فرمت آن است که باعث شده این درایو در لپ تاپ‌ها و رایانه‌های کوچک استفاده شود. این دستگاه‌ها بسیار شبیه پلاک‌های کوچک به عرض 22 میلی‌متر اما با طول‌های متفاوت هستند: 22 میلی‌متر در 60 میلی‌متر، 22 میلی‌متر در 80 میلی‌متر و 22 میلی‌متر در 110 میلی‌متر. بنابراین SSDهای M.2 به صورت 2230، 2242، 2260، 2280 و 22110 گروه بندی شده‌اند.

در ادامه خلاصه‌ای از متداول‌ترین فرمت‌های M.2 و اندازه‌های مربوط به آن‌ها آورده شده است:

  • M.2 22110: 110 x 22 میلی‌متر
  • M.2 2280: 80 x 22 میلی‌متر (احتمالاً رایج‌ترین)
  • M.2 2260: 60 x 22 میلی‌متر
  • M.2 2242: 42 x 22 میلی‌متر

سرعت M.2 SATA SSD با SATA SSD معمولی برابر است، یعنی تا 600 مگابایت بر ثانیه.

نکته مهم: اسلات M.2 در برخی از مادربوردهای رایانه و لپ تاپ می‌تواند گذرگاه SATA یا گذرگاه PCI-E را بپذیرد، یعنی چنین دستگاه‌هایی دارای اسلات M.2 SATA یا اسلات M.2 PCI-E هستند.

اما در مادربوردهای جداگانه، اسلات‌های M.2 می‌توانند تنها یکی از آن‌ها را ارائه دهند؛ حالت M.2 SATA یا حالت M.2 PCI-E. به همین دلیل است که باید مطمئن شوید که آیا کامپیوتر شما با SSDهای M.2 SATA سازگار است یا خیر؟

بر این اساس، می‌توانید درایوهای M.2 SATA یا درایوهای M.2 PCI-E را به چنین مادربوردهایی متصل کنید.

اتصال SSDهای نوع M.2 پیچیده‌تر است، اما بسته به نوع سوکت روی مادربورد، می‌توان آن را به 3 روش انجام داد.

رابط M.2 می‌تواند سه تغییر کلیدی داشته باشد:

  • سوئیچ B
  • سوئیچ M
  • سوئیچ B&M

اگر یک M.2 SATA (B&M) SSD خریداری کنید و مادربورد موزد نظرتان از M.2 PCI-Express (B&M) پشتیبانی کند، SSD کار نخواهد کرد! کلیدهای اسلات M.2 روی مادربورد و لپ تاپ باید با اسلات M.2 SATA و همچنین اندازه درایو مطابقت داشته باشند.

هنگام خرید یک درایو با اتصال M.2، بسیار مهم است که کاملاً دقت کنید که چه نوع اسلاتی روی مادربورد رایانه شخصی یا لپ تاپ دارید، این اسلات به چه نوع رابطی مناسب است، چه کلیدی دارد و چه اندازه درایوهایی را پشتیبانی می‌کند.

3. mSATA SSD

mSATA SSD نسخه کوچک SATA است. این مدل دارای یک ضریب شکل کوچک‌تر است که عمدتاً در رایانه‌های بسیار فشرده، لپ تاپ‌ها و دستگاه‌های تلفن همراه (تبلت‌ها) با اسلات mSATA استفاده می‌شود و نصب یک SSD SATA با اندازه بزرگ در آن اسلات غیرممکن است.

جدیدترین mSATA ظرفیت تا 1 ترابایت و سرعت خواندن / نوشتن تا 6 گیگابیت بر ثانیه دارد. mSATA مصرف انرژی کمتری دارد. عملکرد آن پایین‌تر از SATA SSD نیست؛ با این حال، قیمت بسیار مقرون به صرفه‌ای دارد.

درایوهای این فرمت یک کارت کوچک با ریز مدارهای لحیم کاری شده هستند که در اسلات‌های منحصر به فرد برخی دستگاه‌ها نصب شده‌اند. مزیت اصلی mSATA مینیاتوری بودن آن است، با این حال، از همه جنبه‌های دیگر همان SATA SSD است. کارشناسان خرید چنین درایوهایی را فقط برای ارتقاء دستگاه‌هایی که کانکتور mSATA در آن‌ها ارائه شده است، توصیه می‌کنند.

در حال حاضر کانکتور mSATA در لپ‌تاپ‌ها با کانکتور M.2 تقریباً از بازار خارج شده است. با این حال تعداد بسیار کمی درایو mSATA در بازار وجود دارد.

 

4. M.2 PCI-E SSD

PCIe یکی از انواع Solid State Drives است و با استفاده از رابط PCIe به یک سیستم کامپیوتری متصل می‌شود که به روشی جدید برای افزایش سرعت سرورها و دستگاه‌های ذخیره سازی تبدیل شده است.

SSDهای PCIe شکل در پورت‌های کارت گرافیک مادربورد شما قرار می‌گیرند، به همان روشی که کارت‌ها / کامپوننت‌های صوتی داخلی یا شبکه‌ای نصب می‌شوند. همچنین وقتی از NVMe SSD با استفاده از PCIe SSD استفاده می‌کنید، سریع‌ترین سرعت کامپیوتری را دریافت می‌کنید. حداکثر پهنای باند خواندن / نوشتن آن 2000 مگابیت در ثانیه است و می‌تواند تا 32 گیگابیت در ثانیه را پشتیبانی کند.

SSDهای PCI Express اغلب گران قیمت هستند، به همین دلیل است که معمولاً فقط در برنامه‌های کاربردی با کارایی بالا استفاده می‌شوند. همچنین انواع دیگری از SSDهای کوچک‌تر وجود دارند که از اتصال PCI Express (PCIe) استفاده می‌کنند و امکان انتقال داده تا 4 برابر بیشتر از SATA 3 SSD را فراهم می‌کنند.

برای نصب PCIe SSD به اسلات PCIe M.2 روی مادربورد خود نیاز دارید. کلیدهای اسلات M.2 روی مادربورد باید با کلیدها مطابقت داشته باشند و همچنین اندازه اسلات M.2 و درایو M.2 باید هم اندازه باشد.

5. M.2 NVMe SSD

NVMe نوعی SSD است که نام آن مخفف عبارت Non-Volatile Memory Express می‌باشد. این مدل به دلیل پروتکل SSD خود که سرعت تبادل اطلاعات تا 2600 مگابیت در ثانیه را دارد، پنج برابر سریع‌تر از SATA SSD است. SSDهای NVMe دیرتر از SATA عرضه شدند و این اسلات‌ها در ابتدا برای کارت‌های گرافیک طراحی شدند، بنابراین سرعت فوق العاده‌ای دارند.

هدف این مدل افزایش عملکرد واحد است. به دلیل اتصال این پروتکل به جدیدترین و سریع‌ترین فناوری PCI Express یک M.2 NVMe SSD می‌تواند سرعت انتقال اطلاعات بیشتری (در مقایسه با SATA SSD) داشته باشد.

این SSDها گران قیمت‌تر از SATA هستند و انرژی بیشتری مصرف می‌کنند. مشاغل در مقیاس بالا، کامپیوترهای با کارکرد فشرده و سرورهای بزرگ از NVMe استفاده می‌کنند. همچنین این مدل با حافظه فلش و کاهش I/O Bridge و تأخیر کار می‌کند.

سرعت درایوهای NVMe می‌تواند به نرخ رابط 32 گیگابیت بر ثانیه با توان خروجی 3.9 گیگابایت بر ثانیه برسد. اگر کاری را انجام می‌دهید که به عملکرد دیسک زیادی نیاز دارد، مانند بازی یا ویرایش ویدئو با وضوح بالا، این مدل می‌تواند بسیار برایتان مفید باشد. ظرفیت ذخیره سازی آن تا 4 ترابایت است.

برای نصب PCIe NVMe بیشتر اوقات به یک مادربورد با فرم فاکتور PCIe، M.2، U.2 نیاز دارید.

وجود سرعت بالا، NVMها دارای معایبی هستند:

  • آن‌ها فقط برای رایانه‌های رومیزی موجود هستند و برای افراد مبتدی بسیار گران قیمت هستند، در حالی که می‌توان آن‌ها را به عنوان درایوهای ثانویه در نظر گرفت و از پتانسیل کامل آن‌ها استفاده کرد.
  • اکثر BIOSها در حال حاضر از بوت شدن از NVMe پشتیبانی نمی‌کنند. می‌توانید مدلی را پیدا کنید که این پشتیبانی را انجام دهد، اما ممکن است مجبور شوید کل برد اصلی‌تان را عوض کنید.

 

اگر واقعاً می‌خواهید از جدیدترین مدل و بهترین سرعت و کارایی‌هایی که با NVMe SSD ارائه می‌شود بهره ببرید، باید چند نکته را در نظر داشته باشید:

  • مطمئن شوید که رایانه دارای نوع رابط M.2 است. بیشتر درایوهای NVMe مصرف کننده فقط از کلید M.2 M (5-pin) پشتیبانی می‌کنند که کانکتور لبه فیزیکی M.2 است. SSDهای مبتنی بر SATA از کلید B (6-pin) استفاده می‌کنند، اما برخی از کانکتورها دارای "B + M" هستند که می‌توانند هر دو درایو SATA و NVMe را بپذیرند.
  • رایانه باید از SSD پشتیبانی کند و در درایو NVMe بوت شود. به دلیل جدید بودن، بسیاری از کامپیوترها و سیستم عامل‌های قدیمی ممکن است از بوت شدن پشتیبانی نکنند یا حتی یک درایو NVMe را تشخیص ندهند.
  • درایوهای PCIe NVMe جدیدترین مدل در بازار مصرف کننده SSD هستند، بنابراین قیمت بالایی دارند.
  • و در نهایت، مطمئن شوید که یک دیسک NVMe متناسب با موارد استفاده مورد نظرتان است. افزایش عملکرد فقط با خواندن / نوشتن زیاد از درایو یا مقادیر زیاد خواندن / نوشتن کوچک مشاهده می‌شود. رایانه‌ها سریع‌تر راه اندازی می‌شوند، فایل‌ها سریع‌تر منتقل و جستجو می‌شوند، برنامه‌ها سریع‌تر شروع می‌شوند، اما باعث نمی‌شود صفحه فیسبوک سریع‌تر بارگیری شود.

کدام نوع SSD سریع‌تر است؟

SSDهای NVMe PCIe به دلیل داشتن پهنای باند بیشتر در حین انتقال داده و همچنین نوشتن / خواندن سریع‌ترین SSDها در نظر گرفته می‌شوند. سرعت و عملکرد NVMe PCIe 3 تا 4 برابر سریع‌تر از SATA SSD و 10 تا 20 برابر بیشتر از SATA HDD  است که باعث می‌شود این مدل سریع‌ترین مدل SSD باشد.

دیسک

حداکثر سرعت پردازش اطلاعات

SATA HDD

160 مگابایت بر ثانیه

SATA 3 SSD

600 مگابایت بر ثانیه

NVMe PCIe SSD

3500 مگابایت بر ثانیه

 

 

 

 

 

 

 

  

اگر هدف اصلی شما به ذخیره سازی با عملکرد سریع‌تر است، می‌توانید HDD سنتی خود را کنار بگذارید و یک SSD بهتر برای رایانه شخصی خود بخرید.

 

مزایا و معایب درایوهای SSD نسبت به هارد دیسک

در زیر جدول مقایسه SSD و HDD را مشاهده می‌کنید:

ویژگی

SSD (Solid State Drive)                             

HDD (Hard Disk Drive)

سرعت

سریع‌تر

کندتر

سرعت خواندن متوالی (مگابایت در ثانیه)

150 - 1350

120 - 150

تعداد چرخه‌های ریبوت

3000 10000

مشخص نشده است

برق مصرفی

کمتر

بیشتر

قطعات جداشدنی

خیر

بله

مقاومت بیشتر در برابر ضربه‌های فیزیکی

بله

خیر

سایز

فشرده

بزرگ

فضای ذخیره سازی

محدود

افزایش یافته

حداکثر ظرفیت

500 مگابایت 4 ترابایت

تا سقف 6 ترابایت

قیمت

تا حدودی گران قیمت

مقرون به صرفه

فرم فاکتور

SATA 2.5",

 M.2 SATA,

 mSATA

2.5" - 3.5"

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

با توجه به سرعت بالای خواندن و نوشتن اطلاعات و مقاومت در برابر آسیب‌های فیزیکی و مغناطیسی، تصمیم به خرید درایو SSD برای رایانه شخصی یا لپ تاپ یا حتی کروم بوک، در صورت موجود بودن، گزینه‌ای عالی برای ارتقای رایانه شما خواهد بود.

البته درایوهای SSD نسبت به هارد دیسک‌ها گران‌ قیمت‌تر هستند، اگرچه با افزایش تقاضا و استفاده همه‌گیر آن قیمت‌ها کاهش می‌یابد. به همین دلیل - در بسیاری از موارد و به دلیل محدودیت‌های تکنولوژیکی - اکثریت قریب به اتفاق درایوهای SSD ارائه شده در بازار ظرفیت ذخیره سازی بسیار پایین‌تری نسبت به هارد دیسک‌های در محدوده قیمتی مشابه دارند.

تفاوت بین SSD گران قیمت و ارزان چیست؟

ممکن است تفاوت‌های قابل توجهی در کیفیت SSDهایی که از بازار خریداری می‌کنیم وجود داشته باشد. برخی از آن‌ها قابلیت‌ها و قیمت بالاتری دارند، در حالی که برخی از آن‌ها مقرون به صرفه‌تر هستند. بیایید به برخی از جنبه‌هایی که بر اساس آن‌ها می‌توانیم تفاوت‌های انواع SSD را بررسی کنیم، نگاهی بیندازیم:

1. طول عمر: یک SSD خوب می‌تواند هزینه بیشتری برای شما داشته باشد، اما همچنین از شما در برابر فرسودگی زود هنگام محافظت می‌کند. یک SSD گران قیمت می‌تواند بیش از 20 سال کار کند. در همین حال، یک SSD ارزان‌تر به زودی پس از 5 تا 10 سال فرسوده می‌شود.

2. سرعت انجام تسک‌ها: تسک‌ها در SSDهای گران قیمت کمی سریع‌تر انجام می‌شوند. بارگذاری سریع‌تر این مزیت را به این SSDها می‌دهد. بنابراین، اگر یک SSD ارزان‌تر خریداری کرده‌اید، عملکرد آن به اندازه SSDهای گران قیمت نیست.

3. سطح سلولی: رایج‌ترین SSD مورد استفاده سلول سه سطحی یا TLC است که احتمال خرابی بیشتری دارد و ارزان‌ترین گزینه در بازار است. برخی دیگر سلول‌های چند سطحی و سلول تک سطحی هستند که هر دو دارای ضمانت‌های طولانی‌تر و پردازش سریع‌تر و کمی گران قیمت هستند.

 

چگونه SSD مورد نظر را از بین انواع آن انتخاب کنیم؟

قبل از انتخاب نوع SSD، موارد خاصی وجود دارد که باید در نظر داشته باشید:

  • بودجه،
  • ترجیحات در ساخت،
  • مادربورد لپ تاپ / رایانه شما باید با آن سازگار باشد، همان‌طور که CPU شما با مادربورد سازگار است،
  • نیازهای عملکردی.

برای رایانه‌های شخصی مدرن:

اگر رایانه یا لپ تاپ با زیرساخت مدرن یا کمی قدیمی‌تر دارید، سیستم شما می‌تواند هر دو درایو M.2 و 2.5 اینچی را پشتیبانی کند. شما می‌توانید یکی از این موارد یا حتی ترکیبی از آن‌ها را انتخاب کنید - M.2 برای درایو بوت و دومی برای ذخیره سازی اضافی. چنین اقدامی به هم ریختگی کابل‌ها را کاهش می‌دهد و سرعت فوق العاده‌ای را به رایانه شما اضافه می‌کند.

 

برای کامپیوترهای قدیمی:

برای رایانه‌های رومیزی قدیمی‌تر، احتمالاً یک درایو 2.5 اینچی. برخی درایوهای M.2 را انتخاب می‌کنید. اگر مادربورد شما دارای اسلات PCIe 3.0 است، می‌توانید به سراغ کارت‌های آداپتور افزودنی PCIe بروید که به شما امکان می‌دهد درایوهای M.2 را نیز بپذیرید.

اگر لپ تاپ خود را به روز می‌کنید و به فضای ذخیره سازی سریع کمتر از 2 ترابایت نیاز دارید، می‌توانید M.2 SATA SSD را در نظر بگیرید.

 

برای درایو NVMe:

در صورتی که در حال ساختن یک مرکز کاری پیشرفته یا رایانه بازی بدون محدودیت بودجه هستید، همچنین اگر می‌خواهید سروری ایجاد کنید که میزبان برنامه‌ای با فضای ذخیره سازی فشرده باشد، SSD‌های NVMe ممکن است برای شما متناسب‌تر باشند.

 

مهم‌ترین دلایل خرید SSD

درایوهای SSD به دلایلی معروف شده‌اند و به تدریج جایگزین هارد دیسک‌های کلاسیک می‌شوند. آن‌ها دارای طیف گسترده‌ای از کیفیت هستند که سرعت و اطمینان را تضمین می‌کند. بنابراین، تقاضا برای آن‌ها به طور مداوم در حال افزایش است. در اینجا دلایلی وجود دارد که چرا باید SSD بخرید:

  • سیستم عامل به زمان بسیار کم‌تری برای بوت شدن نیاز دارد.
  • سرعت انتقال، کپی و تکثیر فایل شما بسیار بالا خواهد بود - این شاخص خرید یک SSD را بسیار جذاب می‌کند.
  • در هنگام ذخیره اسناد هیچ تأخیری وجود نخواهد داشت.
  • کاربران می‌توانند به سرعت هر برنامه‌ای را بدون انتظار راه اندازی کنند.
  • سطح صدای پایین به دلیل عدم وجود قطعات مکانیکی متحرک.
  • به شما این امکان را می‌دهد که چندین برنامه را به طور هم‌زمان بدون تأخیر اجرا کنید.
  • SSDها به دلیل حساسیتشان به آسیب قابل اعتماد هستند.
  • آن‌ها یک تجربه بازی پیشرفته را ارائه می‌دهند.
  • اندازه و وزن کوچک. عامل اصلی هنگام خرید نیست، اما در مورد انتخاب درایو لپ تاپ یک امتیاز خوب به حساب می‌آید.
  • مصرف برق کم کامپیوترها. یک مزیت دیگر هنگام انتخاب SSD برای ارتقاء لپ تاپ. حتی اگر لپ تاپ جدید نباشد، عمر باتری به میزان قابل توجهی افزایش می‌یابد.

سؤالات متداول

آیا نوع SSD که تهیه می‌کنم مهم است؟

بله، انواع مختلف SSD تأثیر متفاوتی بر عملکرد کامپیوتر شما خواهند داشت. نوع SSD بر زمان بوت، بارگذاری برنامهها و سازگاری آن تأثیر می‌گذارد. SSDها نیز طول عمر متفاوتی دارند، بنابراین طول عمر آن‌ها نیز متفاوت خواهد بود.

 

آیا می‌توانم هم‌زمان از SSD و HDD استفاده کنم؟

بله، می‌توان از SSD و HDD با هم استفاده کرد، این اقدام مزایای متعددی دارد، از جمله سرعت بارگذاری سریع‌تر، مصرف انرژی کم و گزینه پشتیبان گیری (بک آپ) برای فایل‌های ضروری. از SSD برای بارگذاری سریع و از HDD برای نگهداری فایل‌های حجیم استفاده کنید.

 

کانکتور SATA Express چیست؟

کانکتور SATA Express یک اتصال هیبریدی است که استاندارد SATA را با امکان اتصال مستقیم به مادربورد از طریق درگاه‌های PCIe ترکیب می‌کند. نکته جالب در مورد این رویکرد این است که اگر یک اسلات SATAe روی مادربورد استفاده نمی‌شود، می‌تواند تا دو دستگاه را از طریق SATA «عادی» متصل کند، بنابراین عملکرد بهتری را به دست می‌آورد - چیزی شبیه به RAID. این تکنیک سیستم را سریع‌تر و ایمن‌تر می‌کند. از لحاظ تئوری، SATA Express می‌تواند به سرعت انتقال داده تا 16 گیگابیت بر ثانیه دست یابد.

 

کانکتور U.2 SDD و U.2 چیست؟

U.2 SSD دارای یک رابط U.2 (که قبلاً SFF-8639 نامیده می‌شد) و یک استاندارد رابط است که توسط SSD Form Factor Working Group (SWG) تعریف شده است. U.2 برای بازار سازمانی توسعه یافته است و از استانداردهای رابط PCI-E، SATA، SATA-E و SAS پشتیبانی می‌کند و نرخ انتقال داده بالایی را ارائه می‌دهد. برای اینکه یک SSD با کانکتور U.2 کار کند، باید توسط مادربورد رایانه ارائه شود.

 

آیا SSD باعث افزایش فریم بر ثانیه (FPS) می‌شود؟

SSD شما مستقیماً فریم بر ثانیه شما را افزایش نمی‌دهد، اما به جلوگیری از کند شدن در بازی‌های سنگین‌تر کمک می‌کند. ذخیره سازی بازی در حافظه SSD به باز کردن و بارگذاری سریع بازی و نقشه‌های آن کمک می‌کند.

 

آیا یک SSD با ظرفیت 256 گیگابایت بهتر از یک هارد 1 ترابایتی است؟

اگر به دنبال فضای ذخیره سازی بیشتر با قیمت پایین‌تر هستید، به دنبال هارد 1 ترابایتی باشید. در غیر این صورت، اگر به دنبال سرعت کامپیوتری و محاسباتی بالا هستید، یک SSD با ظرفیت 256 گیگابایت برای شما عالی خواهد بود زیرا همچنان 4 تا 10 برابر بهتر از HDD است.

 

آیا می‌توانید SSD را روی هر لپ تاپی نصب کنید؟

بله، یک SSD داخل هر لپ تاپی جای می‌گیرد، اما برای نصب صحیح SSD باید ابعاد و مشخصات آن را در دفترچه راهنمای لپ تاپ خود بررسی کنید. اکثر لپ تاپ‌ها از حافظه‌های 2.5 اینچی SATA SSD پشتیبانی می‌کنند.

 

نتیجه گیری

بسیاری از مردم می‌پرسند که آیا فناوری SSD نشان دهنده پایان دوران هارد دیسک است؟ به سختی می‌توان به چنین سؤالی پاسخ داد. HDها هنوز هم نسبت هزینه و فایده مناسبی نسبت به ظرفیت ذخیره سازی‌شان دارند، ناگفته نماند که این دستگاه‌ها دوام متوسط ​​رضایت بخشی دارند.

حافظه‌های SSD هزینه ذخیره سازی بالاتری دارند و شرکت‌های سازنده همچنان در حال تلاش برای اصلاح هارد دیسک‌ها و افزایش ظرفیت و دوام آن‌ها هستند. این دو مقوله احتمالاً برای مدت طولانی در کنار هم زندگی می‌کنند.

امیدوارم اکنون دانش کافی را در مورد SSDها و انواع Solid State Drives به دست آورده باشید. همچنین، به یاد داشته باشید که من سرعت آن‌ها را در بهترین سناریوها توضیح دادم، و ممکن است این سرعت نوسان داشته باشد و گاهی اوقات SSDها از سرعت پایین‌تری برخوردار باشند.